Συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων Σπάτων στην εκδήλωση με τίτλο «Φορεσιές με Πρόσωπα» που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019, στο Μουσείο Μπενάκη

Η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη κυρία Ειρήνη Γερουλάνου στο σύντομο χαιρετισμό της προς τους καλεσμένους αναφέρθηκε στις παράξενες και εντυπωσιακές καταστάσεις και εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν ειδικά για την εκδήλωση, καθώς και στους ανθρώπους που αποτέλεσαν αναπόσπαστο κομμάτι μιας ζωντανής έκθεσης, με πολλά χρώματα και υπέροχα ρούχα.

Το Μουσείο Μπενάκη ανέδειξε τη διαχρονικότητα και την πηγή έμπνευσης που μπορεί να αποτελέσει για τους σύγχρονους δημιουργούς μόδας η παραδοσιακή ελληνική ενδυμασία. Η εκδήλωση «Φορεσιές με Πρόσωπα» εκτυλίχθηκε σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη, πάνω από 80 φίλοι και υποστηρικτές του Μουσείου Μπενάκη, σκηνοθετημένοι σε στατικές εικόνες ανάμεσα στα εκθέματα, φόρεσαν και ανέδειξαν φορεσιές από όλη την Ελλάδα. Στη δεύτερη φάση του δρώμενου, οι φορεσιές αποδομήθηκαν. Επιλεγμένα στοιχεία τους όπως τα βαμβακερά πουκάμισα και οι ποδόγυροι, αναπαράχθηκαν ως ακριβή αντίγραφα σε σύγχρονα υφάσματα με στόχο να αναδείξουν τη μοναδική κομψότητα της γραμμής τους, απογυμνωμένη από στολίδια και χρώματα. Στην τρίτη φάση η παράδοση συναντήθηκε με το παρόν. Εμπνεόμενοι από τα αρχεία και τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, γνωστοί Έλληνες σχεδιαστές, ερμήνευσαν την παράδοση, δημιουργώντας σύγχρονα σύνολα υψηλής ραπτικής με πλήρη καλλιτεχνική ελευθερία.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δείπνο στις αίθουσες του Μουσείου

Το Λύκειο μας συμμετείχε στην εν λόγω εκδήλωση με την Μεσογείτικη Νυφική Φορεσιά, με την οποία ενδύθηκε η κα. Μαριέττα Χανδρή και η οποία κατείχε περίοπτη θέση μέσα στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Μπενάκη.

Το Μουσείο Μπενάκη ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης:

ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ Αριστοτέχνημα και Αριστείδης Τζονευράκης, Λύκειον των Ελληνίδων, Ελένη Τσαλδάρη και Πέννυ Σακκοπούλου, Λύκειον των Ελληνίδων Παράρτημα Καλαμάτας, Βικτωρία Καρέλια και Μάνια Παπαντωνίου, Λύκειον των Ελληνίδων Παράρτημα Παιανίας και Κατερίνα Αποστόλου, Λύκειον των Ελληνίδων Παράρτημα Σαλαμίνας, Σωσώ Σακελλαρίου, Νένα Παπαγγελή και Αικατερίνη Παπασωτηρίου, Λύκειον των Ελληνίδων Παράρτημα Σπάτων και Μαρία Κουλοχέρη, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και Ιωάννα Παπαντωνίου, Χορευτικός Σύλλογος Μετσόβου και Γεώργιος Μέτσιος, Λαογραφικό Μουσείο Τσανάκα και τους Παγώνα Ανδρέου, Μόρφη Διακογεωργίου, Κονδύλια Καραπατούχα.

ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ Μουσικό Σχολείο Αλίμου, Κωνσταντίνος Πουής, Δημήτρης Αρβανιτίδης, Κωνσταντίνος Ασημάκης, Μαρία Αλαμανή-Ναθαναηλίδου, Καλλιόπη Γρηγοράκη, Κλεοπάτρα Ελευθεριάδου, Δέσποινα Ιεραπετρίτη, Σταυρούλα Μάλφα, Έλλη Στάθη, Ελένη Τζίκα, Νικολίνα Τομαροπούλου, Χαριάννα Στάθη. Όμιλος σπουδών μόδας PANSΙK, Παλαιοπωλείο MARTINOS, ΕΤΤΥ LEON, KALOGIROU, Θέμης Μουρούζης. Ελισάβετ Γκιάτα, Μαρία Γλυκού, Κυριακούλα Γουρδομιχάλη, Αλέξης Θυμιόπουλος, Ελένη Καραγιάννη, Γεωργία Καρακούση, Διονύσης Λάβδας, Ιωάννα Λιάρου, Μυρτώ Μισυρλή, Μαρία Νασοπούλου, Ντιάνα Νοτάρογλου, Ιωάννα Παζαρζή, Μαρία Παπαμιχαλοπούλου, Αρετή Παστελή, Μελίνα Τζανάκη, Αλεξάνδρα Τζονευράκη, Ελένη Τούντα, Θανάσης Τσάπος, Μαρκέλα Τσέκου και όλους τους εθελοντές του Μουσείου Μπενάκη.

Photo 1 & 2: Προετοιμασία από τα παρασκήνια

«Φορεσιές με Πρόσωπα» Μουσείο Μπενάκη

«Φορεσιές με Πρόσωπα» Μουσείο Μπενάκη

Photo 3: Προετοιμασία ένδυση της κας. Μαριέττας Χανδρή πριν την εκδήλωση

«Φορεσιές με Πρόσωπα» Μουσείο Μπενάκη

 

«Φορεσιές με Πρόσωπα» Μουσείο Μπενάκη